Vill du synas här?
måndag, 26 juni 2017 17:42

Spark - 2 takts projekt del 2 Utvalda

Skrivet av

Då var det dags för del 2 av min rapport om mitt 2-taktsprojekt.

Det har hunnits med en hel del i garaget trots att man tycker att det går ”sakta men långsamt” som jag brukar säga när folk frågar hur det går J

En av de större bedrifterna är att avgassystemet är helt klart, jag vågar inte ens tänka på hur många timmar som lagts på det. Mycket svetsande och modifierande överlag, nu är det bara att hoppas att jag inte totalt sabbat avstämningen, men en körning i bromsbänk kommer att visa det framöver. För att minska risken så skar vi ut tårtbitar på ena sidan, skar upp och bockade och infogade biten på andra sidan, på det sättet räknar jag med att vi inte ändrat volym och/eller konerna i pipan nämnvärt.

 

IMG 3863

IMG 3867

 

Avgasutblåset är annars kanske den mest customiserade biten, det började sitt liv som ett vanligt Worx 3,5” utblås som vi sedan modifierat bortom all igenkänning. Det är nu vattenmantlat för att förhindra att skrovet smälter. Enda sättet att få avgassystemet att fungera vettigt var att inte vattenkyla det som brukligt på vattenfarkoster utan att isolera det istället. Det innebär att mycket värme kommer att komma med ända till utblåset. Den som är lite observant kanske ser att den plötsligt är bronsfärgad på sista bilden, det blev av värmen när vi svetsade i insatsen J

IMG 3856

IMG 3884

IMG 3886

IMG 3895

IMG 3896

IMG 3893

IMG 3894

 

När avgassystemet tillslut var klart började jag klura på hur alla ”runtomkringsaker” skulle sitta. Original på Spark så sitter allt på motorn eller luftburken, på snöskotern sitter det mesta i ramen så jag hade inga naturliga ställen att sätta, tändspolar, expansionskärl, ECU, oljebehållare etc. Så vi tillverkade en fästplåt/konsol där vi satte det mesta, dock satte jag expansionskärlet direkt på motorn tillslut.

IMG 4040

IMG 3988

IMG 4008

Sen var det dags för kylsystemet, jag tog en del bitar från originalgrejerna och en del från snöskotern. Känns som jag fick ihop det bra och framtida provkörningar får väl visa om det fungerar som det ska.

 

Bränslesystemet hade jag gjort klart det mesta på redan tidigare. Jag tog pump och regulator från snöskotern och byggde in i tankarmaturen på vattenskotertanken. Fick lov att sätta en anslutning för returen då den kommer från motorn på snöskotern. Sedan behövde jag förlänga ena slangen som går från ECU’n till motorn men annars inget mer.

IMG 3855

Tillslut var det dags för elsystemet, jag hade gjort en inventering sedan tidigare och märkt upp alla kontakter. När ECU’n väl satt på plats så började jag koppla in allt, förvånansvärt mycket gick att koppla utan att förlänga kablarna men en del sådant fick jag ändå göra. Använde Biltemas Delphi-kopior och det blev riktigt bra. Det blir däremot inte så snyggt generellt med alla kablar och slangar när det inte egentligen är tänkt att sitta på detta sätt men det fungerar J

IMG 4053

 

IMG 4048

IMG 4049

Så till den stora stunden, första provstarten, med hjälp av lite startgas och ett antal drag i startsnöret så small den igång J Här är en liten filmsnutt på en av provstarterna lite senare samma dag:

https://youtu.be/f9ZgLOAldug

Nu är det full fokus på att få till resten för att kunna få i den i vattnet för en första provtur. Avgassystemet ska isoleras och insidan på skrov och överdel ska täckas med värmereflekterande material. Jag ska snygga till och fästa upp lite kablar och slangar och jag behöver nog se över monteringen av tändspolarna. Sen måste jag lösa lite reglage och knappar och gasvajern till styret, samt en tillfällig lösning för instrumenteringen från snöskotern måste jag också titta på. Framöver tittar jag på en Voyager GPS-instrumentering från Trail Tech. Elstart står också på inköpslistan.

Sen kommer det främst att handla om att prova så allt fungerar och håller ihop. Efter det, om man nu kommer så långt, så kommer det säkert att bli ett rätt drygt jobb att komma fram till en bra impeller-setup för att få motorn att prestera optimalt.

Jag önskar alla en riktigt trevlig sommar med massor av vattenskoteråka, kör försiktigt på sjön så kanske vi ses J Räknar med att återkomma med en del 3 fram i höst om hur allting har gått.

 

/Thomas

 

 

Logga in för att kunna kommentera
Logga in  \/ 
x
x
Registrera  \/ 
x

VÄLKOMMEN!

Guppa.se är mötesplatsen för oss i Sverige som åker vattenskoter och
jetski. Här hittar du:

  • Senaste nyheterna
  • Forum med samlad kunskap och erfarenheter
  • Bloggar
  • Tävlingskalender och resultat
  • Webbshop med noga utvalda produkter

Självklart är det gratis att bli medlem!

 

Bli medlem

HÄNDER I FORUMET

Senaste forumtrådarna

  • Inga inlägg att visa.

Vem är online?

Vi har 253 besökare och inga medlemmar online

TÄVLINGAR & EVENTS

« Juli 2024 »
Mån Tis Wed Tors Fri Lör Sön
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Vill du synas här?